Windsurfen Nederland

Windsurfen is een ideale manier om gebruik te maken van het water en de wind. Door op een surfplank met een zeil te staan kun je jezelf voort bewegen op het water. Het is een sport met veelzijdigheid. Je kunt er voor kiezen om lekker los te gaan op de golven of juist te genieten en te glijden over lange stukken. 

Bij het surfen wordt je in beweging gesteld door het water en bij windsurfen wordt dit gedaan voornamelijk door de wind. Je gebruikt in principe dezelfde techniek als bij het zeilen. Al moet je zeilen en windsurfen niet met elkaar vergelijken. Het voordeel van windsurfen is dat je meer sprongen en andere capriolen kan uithalen en bij zeilen draait het echt om het varen. 

Onderdelen van een windsurfplank

Zoals hierboven vermeld is het een surfplank met een zeil, maar om een beter beeld te geven over hoe een windsurfplank echt in elkaar zit, zullen we alle factoren behandelen.
Als eerst heb je de surfplank en dit is natuurlijk bij iedereen bekend. Het is de basis van het surfen, al is het board anders dan een surfplank doordat er in het midden extra “zwaard” hebben toegepast om meer balans te kunnen houden. 
Als tweede heb je de mast en dit is het stuurmechanisme van een windsurfplank. Je kunt hier een zeil aan bevestigen en dit moet voor windsnelheid zorgen. Een mast bestaat uit twee delen, dit hebben ze gedaan zodat het makkelijker op te bergen is, omdat de mast nogal hoog kan zijn. 
Als derde heb je het zeil dat aan de mast vast gemaakt zit. Dit zorgt er voor dat het wind kan vangen en dat jij snelheid kan maken. Het bestaat vaak uit kunststof en er zijn verschillende maten en vormen. Ze worden vaak verstevigd met roeden van fiberglas.
Als laatste heb je de giek en dit is om meer stabiliteit te creëren. Dit wordt gemonteerd op armhoogte en zo wordt het eenvoudiger om de plank te besturen.

Locaties in Nederland. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in kite surfen in Nederland, dan zijn er tal van mooie plekken om dit te doen. Met name langs de kust van Nederland. Mocht je specifieke locaties willen, bekijk dan het kopje locaties

Locaties in Europa

Vind je het leuk om te windsurfen en ga je wel eens op vakantie in Europa? In landen als Italië, Portugal, Spanje (zie Tarifa) en Griekenland kun je genieten van schitterende locaties om te windsurfen. Met name de meren en stranden zijn omgevingen waarmee je niet alleen kunt genieten van het surfen, maar ook van de locatie zelf. Deze landen zijn daarom ook echt een aanrader om te gaan windsurfen.