Zeilen Nederland

Om te kunnen zeilen heb je twee dingen nodig. Als eerste natuurlijk een zeilboot en als tweede de wind. Zonder wind heb je niks aan je bootje. Mocht je op het water zitten met een zeilbootje, kun je door middel van het zeil te verplaatsen sturen. Het is altijd belangrijk bij het zeilen dat je let op de mede zeilers, want ga er maar vanuit dat je niet alleen op het water zal zijn met je bootje als de wind goed waait. 

De zeilboot

Als er gekeken gaat worden naar zeilboten, dan zijn deze te vinden in kleine maten, maar ook in grote maten. De kleine boten zijn voornamelijk gemaakt van kunststof of hout. De kleine boten zijn ook de zeilboten waarin je les krijgt, mocht je willen leren zeilen. De zeilen vangen wind en zullen hierdoor vaart maken. Je kunt aan de hand van een besturingssysteem de zeilen verplaatsen om zo van koers te veranderen. Mocht je enige ervaring hebben met zeilen, dan kun je ook kiezen voor een grotere zeilboot die een kajuit hebben. Dit zijn ideale boten om een weekend op water te zijn en aan te meren bij verschillende plaatsen. 

De wind

Als goed is, is het voor iedereen duidelijk waarom je zonder wind niet kan zeilen. Als er voldoende wind staat, zul je dit opvangen door middel van het zeil. Het is altijd belangrijk om te kijken waar de wind vandaan komt om de koers te bepalen. Je kunt door het bijstellen van het zeil de gewenste koers varen. Je kunt het zeil laten afvallen of oploeven. Alle elementen die voorkomen bij het zeilen heeft een naam en deze moet je kennen voordat je het water op gaat. Het is namelijk redelijk belangrijk dat deze kennis gedeeld kan worden met andere schippers en dat ze direct weten wat ze te doen staan, met name in nood! 

De zeilsport in Nederland 

In Nederland is de sport zeilen best wel populair en wordt op vele plaatsen uitgevoerd. Met name als je naar het noorden gaat, zul je aardig wat zeilers voorbij zien komen. In Friesland is het dan ook een bekende sport en tijdens de Sneekweek komen de zeilers ook zeker aan bod. Daarnaast zul je ook vaak zien dat mensen een zeilboot huren om rustig en ontspannen over het water heen varen. Dit is voor vele een mooi moment om te genieten van rust en ontspanning. Kijk hier voor leuke plekken voor de windsport!

Let wel op dat Nederlanders graag op bootjes zitten en dit kan veel drukte veroorzaken, met name als de zon schijnt!