Soorten zeilen voor de zeilboot

Als je naar een zeilboot gaat kijken, zul je zien dat er zeilboten zijn die twee zeilen hebben en de kleinere boten een zeil hebben. Als een zeilboot twee zeilen heeft zullen deze ook parallel staan op de kiel en de voorste zeil zal in bijna alle gevallen het kleinste oppervlak hebben. 

Grootzeil

Je hebt dus klein zeil en grootzeil. Grootzeil is in dit geval het grootste zeil en vaak te vinden aan de achterkant van de zeilboot. Het zeil is bedoeld om veel wind te vangen. Dit wordt gedaan door het zeil in de juiste hoek te plaatsen, zodat het de juiste hoeveelheid wind kan vangen om de gewenste koers op te varen. De grootzeilen komt de functie trimmen ook aan bod. Dit doe je aan de hand van lijnen en een goed getrimde grootzeil kan voor veel meer snelheid en hoogte zorgen. Met de hoogte wordt bedoeld de stand van de boot in het water. Dus als de boot hoog in het water ligt, dan heb je minder weerstand en kun je makkelijker sturen.  

Spinnaker 

Tegenwoordig zijn er moderne schepen die zeilen hebben die nog groter zijn dan een grootzeil. Een van deze zeilen is een spinnaker. Het heeft een relatief groot oppervlak en wordt gevoerd op de voorstag door middel van een spinnakerboom. Door gebruik te maken van een spinnaker kun je hoge snelheden realiseren. Het is gemaakt van hele lichte stof omdat het anders bij lichte winden in elkaar zal zakken en dat is niet de bedoeling. Aan de hand van een chute wordt de spinnaker gezet en gestreken om zo de juiste koers te bevaren. Deze wordt over het zeil getrokken en hierdoor kun je deze eenvoudig strijken. Het opvallende van een spinnaker is dat ze volledig symmetrisch zijn. Het is voor het oog altijd zeer mooi, hoe een boot met een spinnaker eruit ziet. Het geeft een fascinerend gezicht. 
Ze zijn overigens bezig met de ontwikkeling van een nieuwe versie. Deze versie is asymmetrisch en zou de efficiëntie verhogen. Het wordt de gennaker genoemd. Het maakt zeilen in Nederland zeer leuk! 

Fokzeil (Genua zeil)

Als we het hebben over een fokzeil, dan praten we voornamelijk over het zeil dat te vinden is aan de voorkant van de mast. Een andere naam voor dit zeil is genua. Dit zeil heeft de functie om wind op te vangen en door te sturen naar het grote zeil achter de mast. Door de luchtstroom af te buigen en door te lijden naar het grootzeil, hoeft het grootzeil weinig wind op te vangen. Dit type zeil wordt op basis van de grootte genummerd. In dit geval is maat 1 het grootst en maat 3 het kleinst. Mochten er drie genua’s aan boord zijn van een schip, dan is de grote genua vaak gemaakt van lichte stof. Door gebruik van lichtere stof kunnen ze het zeil beter voeren bij meer wind.