Soorten kite vliegers

Als je wilt gaan kite surfen, zul je de keuze hebben om gebruik te maken van vier verschillende soorten kites. Op het eerste oog zul je kunnen denken dat deze allemaal hetzelfde zijn, maar toch zit er aardig wat verschil tussen de soorten kites. De kites hebben allemaal hun eigen eigenschappen en  het is belangrijk dat je de juiste kite selecteert voor de juiste omstandigheden. We zullen daarom ook een beter beeld geven over de verschillende kites. Het is ook leuk om te kitesurfen in tropische landen

C-Kites

De naam is voornamelijk afgeleid van de vorm en is ook herkenbaar aan de vierkante uiteinde. Deze vierkante uiteinde zorgen voor een extra grip in de lucht en het gevoel van de kracht. De vlieger is direct verbonden met de lijnen. Het is een simpele opstelling en ze kunnen aardig wat slagen opvangen. De vlieger beweegt zich overigens relatief in de lucht en je zult dit ook voelen door de krachtige bewegingen. Het is een lust om in de lucht getrokken te worden door deze kite. 

Het nadeel van deze vlieger is dat het opstarten vanuit het water relatief lastig is en dit is vooral nadelig als je een herstart wilt doen. De kite heeft ook veel power en hierdoor kan de controle een stuk lastiger zijn. Met name op kracht wordt je de lucht wegslingert en gecontroleerde moves zijn hierdoor minder zichtbaar. Het veiligheidssysteem is beperkt en daarom wordt deze vlieger ook aangeraden voor gevorderde kitesurfers, die freestylen of wedstrijden doen. 

Bow Kites

Deze kite is voornamelijk bedoeld voor beginnende kitesurfers. De kite is relatief langzaam en heeft een een lage power en is makkelijk te controleren. Ze zorgen voor veel stabiliteit in de lucht en het herstarten gaat zeer eenvoudig. Mocht het heel hard waaien, dan kun je de bar eenvoudig van je afduwen. Dit leer je overigens tijdens de lessen, wat hiermee bedoeld wordt, het is namelijk een belangrijk kenmerk voor beginners. 

Het nadeel van deze kite is dat als die te lang op het water blijft liggen, de kite door elkaar gedraaid kan worden. Dan moet je eerst de touwen uit elkaar draaien voordat je weer de lucht in kan. 

Delta Kites

Dit zijn eigenlijk Bow kites, alleen zijn de uiteindes meer teruggeslagen. Je zou dit kunnen vergelijken met een straalvliegtuig. Ze hebben een korte en dikke vorm. Deze kites zijn eigenlijk een versie van de goede kenmerken van de bow kite en de C kite. Ze zijn aardig krachtig en kunnen makkelijk herstart worden. Je zult de kracht voelen, al kun je dit relatief goed controleren. Het is een ideale kite om lekker mee te kitesurfen. De Delta kite is eigenlijk de all-round kite die voor iedereen toepasbaar is.    

Foil Kites

Deze kite lijkt aardig veel op een parachute en dat komt omdat ze bestaan uit verschillende luchtkamers. Dit zorgt ervoor dat de kite het gevoel van een kussen krijgt als deze volloopt met lucht. De foil kites hebben een speciale constructie en hierdoor zijn ze zeer effectief als power kites. Ze maken efficiënt gebruik van de wind en hierdoor kun je grote sprongen maken en heeft het een efficiënte up-wind vermogen. 

Het nadeel van deze kite is dat het speciale handelingen nodig heeft bij het lanceren van deze kite en wanneer de kite het water raakt, dan is het opnieuw opstarten zeer lastig. Dit komt voornamelijk om dat de vlieger moeilijk uit het water kan. Het is overigens geen geschikte kite voor beginners en het is vaak een dure kite. De kite wordt voornamelijk ingezet bij snowkiting, landboarding, racers, freeriders en hydro-foilers.