Soorten stunt vliegers

Als er gekeken wordt naar verschillende soorten stuntvliegers, dan zijn het er veel. Daarbij heeft elke vlieger zijn eigen eigenschappen en kan het lastig zijn om de meest geschikte vlieger aan te schaffen. Je moet dus van te voren goed weten waarvoor de vlieger dient te zijn. De vliegers zitten aan lijnen en hoe meer lijnen je hebt, hoe moeilijker het besturen wordt. Het besturen van vliegers is in het algemeen lastig omdat de vliegers snel reageren op wind. Om een beter beeld te geven over stuntvliegen, zullen we verschillende soorten behandelen.

Stuntvliegers van fiberglas stokken

Deze vorm wordt voornamelijk aangeraden voor beginnelingen. Het materiaal is relatief sterk, buigzaam en hierdoor zal de vlieger niet tot nauwelijks breken. Als de vlieger op de grond vliegt, is de kans dus groot dat die intact blijft en je door kunt gaan met vliegeren. Als je een stuntvlieger moet kopen voor beginners, dan zou ik voor deze vorm gaan. De materialen zijn wat sterker en hierdoor zal de vlieger wat moeilijker door de lucht manoeuvreren en dit zorgt ervoor dat je eenvoudiger aan de techniek kan werken. 

Stuntvliegers van carbon fiber stokken 

Carbon is een zeer licht materiaal (wordt ook gebruikt bij wielren fietsen), maar het is ook zeer stijf. De vlieger buigt niet zomaar mee en blijft in zijn vorm als het in de lucht vliegt. Dit zorgt er wel weer voor dat de reactie van de vlieger zeer hoog is. Als je een stuurbeweging maakt, dan zal de vlieger direct een actie maken. Als je een verkeerde beweging maakt en de vlieger een val maakt op de grond, dan is er een kans aanwezig dat enkele stokken breken. Het is voornamelijk voor een ervaren vlieger een goede optie. 

De lijnen van een stuntvlieger

Als je gaat kijken naar een stuntvlieger, dan zul je zien dat er vaker een of meerdere lijnen aan vast zitten, maar wat hebben deze lijnen nu te maken met het controleren van de vliegers. 

De een lijn vlieger

Deze vlieger is niet heel speciaal en is voornamelijk bedoeld voor de kinderen. Het is niet echt bestuurbaar vanaf de grond en de kinderen kunnen er fijn mee spelen. Deze worden overigens ook vaak gebruikt voor fotografie doeleinden. 

De twee lijn vlieger

Deze vlieger is ideaal om de techniek te leren. Vaak kun je door middel van een stuurbar, polsbanden of handgrepen de vlieger besturen vanaf de grond. In het begin is dit nogal lastig, maar dit zal snel eenvoudiger worden. 

De drie lijn vlieger

Deze vlieger heeft drie lijnen. De eerste twee lijnen zijn bedoeld om de vlieger te besturen en met de derde lijn kun je de vlieger laten afremmen. Door het sturen en remmen te combineren, maak je het wat uitdagender voor je zelf. De derde lijn is voornamelijk bedoeld voor het remmen, landen en opstarten. 

De vier lijn vlieger 

Deze vlieger is voornamelijk bedoeld voor de gevorderde vlieger die een drie lijn relatief goed kan controleren. Hierdoor kun je grotere vliegers besturen en deze hebben vier lijnen. Twee om te sturen en twee om te remmen en dergelijke. De trekkracht van een grote vlieger is vele male harder dan die van een normale en daarom is het lastig om deze goed onder controle te houden en je moet vaker snel bijsturen.